~ 1 ~
"Ergonomia"
Warto pamiętać, że podstawowe zasady ergonomii są takie same dla każdej kuchni. Dużej i małej. W przypadku osób praworęcznych w kuchni odbywa się od strony lewej do prawej. Stąd idealny układ wyznacza lokalizacja lodówki z prawej strony, na prawo od lodówki zlew (obok zmywarka) dalej blat do przygotowywania potraw, następnie kuchenka (płyta grzewcza). Dla osób leworęcznych kolejność jest odwrotna.
~ 2 ~
"Sztuka bezpiecznego gotowania"
Ze względu na bezpieczeństwo i wygodę z każdej strony płyty grzewczej powinno być co najmniej 500 mm powierzchni roboczej blatu. Odległość pomiędzy płytą, a okapem kuchennym powinna być nie mniejsza niż 650 mm w przypadku płyty elektrycznej i nie mniejsza niż 750 mm w przypadku płyty gazowej. Niewłaściwe jest ustawienie szafki z płytą grzewczą i piekarnikiem bezpośrednio przy ścianie roboczej. Takie ustawienie stwarza zabrudzenie ściany i ryzyko jej przegrzania.
~ 3 ~
"Blat roboczy"
Funkcjonalny i wygodny blat roboczy pomiędzy lodówką, a zlewem powinien mieć nie mniej niż 600 mm długości. Taka długość blatu zapewnia odpowiednia ilość miejsca przyniesione ze sklepu lub wyjęte z lodówki produkty i wstępne ich przygotowanie. Główny blat roboczy przeznaczony na przygotowywanie umytych produktów do gotowania powinien się znajdować między zlewem, a kuchenka (płytą grzewczą) i mieć długość 800 mm, Blat za kuchenka (płytą grzewczą) przeznaczony do odstawiania gorących garnków i naczyń powinien mieć nie mniej niż 300 mm długości. Odległość między blatem roboczym, a szafka wiszącą powinna wynosić nie mniej niż 500 mm.
~ 4 ~
"Wybór sprzętu AGD"
Optymalny dobór sprzętu AGD jest wypadkową wielkości kuchni, ilości osób które z niej korzystają oraz rodzaju wykonywanych w niej prac. Należy jednak pamiętać, że ze względu na wygodę piekarnik najlepiej zaplanować w słupku nad linią blatu, kuchenka mikrofalową nad piekarnikiem. Dzięki temu nie trzeba się schylać, by odsłużyć oba te urządzenia. Zmywarka powinna się znajdować obok zlewu. Ponieważ z lodówki korzysta się znacznie częściej niż z zamrażalnika warto wybrać lodówkę z zamrażalnikiem na dole, a nie na górze. Ze względu na wygodę i bezpieczeństwo nie należy umieszczać w rogu kuchni płyty grzewczej, piekarnika ani zmywarki.
~ 5 ~
"Wygodne przechowywanie"
Wszystkie akcesoria kuchenne codziennego użytku powinny być przechowywane w strefie wygodnego zasięgu tzn. na wysokości od 400 do 1600 mm od podłogi. Przedmioty niezbędne w kuchni, ale nieużywane na co dzień najlepiej lokować w strefie wygodnej manipulacji tj. między główną płaszczyzną (blatem roboczym), a górnymi szafkami wiszącymi. Najcięższe przedmioty optymalnie jest przechowywać na wysokości poniżej stawu barkowego najniższego użytkownika kuchni.
~ 6 ~
"Oświetlenie"
Właściwe oświetlenie to luksus, którego nie powinno zabraknąć nawet w najmniejszej kuchni. Przyjazne dla użytkownika oświetlenie kuchni powinno łączyć oświetlenie dzienne padające z okien oraz oświetlenie sztuczne: ogólne oraz wszystkich powierzchni roboczych. projekt oświetlenia należy rozpocząć na etapie wstępnego planowania kuchni, gdyż umożliwia to właściwe przeprowadzenie instalacji. Wszelkie zmiany już po zamontowaniu mebli są z reguły niemożliwe lub bardzo kosztowne. Kompletny projekt oświetlenia powinien zawierać punkty świetlne, gniazdka, włączniki i wyłączniki.
~ 7 ~
"Kształtowanie przestrzeni"
Zabudowa jednociągowa to optymalny układ szafek w kuchniach małych i wąskich bądź aneksach kuchennych otwartych na salon. Zabudowa dwuciągowa jest korzystna dla osób, które dużo i chętnie gotują. należy przy tym pamiętać, że odległość między szafkami stojącymi w dwóch ciągach nie powinna być mniejsza niż 1200 mm. Zabudowa w kształcie litery L daje możliwość maksymalnego wykorzystania małego metrażu. Zabudowa w kształcie litery G jest najwłaściwsza dla osób które spędzają duża czasu i potrzebują dużej powierzchni blatów roboczych. Zabudowa w kształcie litery U jest doskonała w dużej kuchni z oknem.
~ 7 ~
"Sztuka wygodnego zmywania"
Ustawienie zmywarki w bezpośrednim sąsiedztwie zlewu znacznie ułatwia wkładanie i wyjmowanie naczyń. W przypadku zastosowanie w małej kuchni zmywarki warto wybrać zlew jednokomorowy, ze względy na znaczną oszczędność miejsca. Nie należy stosować wysokiej baterii w sytuacji, w której zlew znajduje się przed oknem którego skrzydła otwierają się do środka.